Behandeling paniekaanvallen

Paniekaanval
Je spreekt van een paniekaanval wanneer je last hebt (gehad) van meerdere paniekaanvallen, je deze als rampzalig ervaart en voortdurend bang bent om weer een nieuwe aanval te krijgen. De symptomen van een paniekaanval vind je hieronder.

Exposure in vivo
Exposure in vivo is een belangrijk onderdeel van de behandeling van je paniekaanval. Hierbij zoek je juist de plekken op waarvoor je bang bent, bijvoorbeeld de supermarkt of een bioscoop. Dit doe je in kleine stapjes die je samen met je behandelaar bedenkt. Zo leer je uiteindelijk de situaties niet meer te vermijden. Door te merken dat je deze situaties aankan, zal je angst hiervoor afnemen.

Paniekaanval symptomen
Wanneer je een paniekaanval hebt ervaar je hevige angst en voel je je erg onprettig. We spreken van een paniekaanval wanneer je vier (of meer) van de onderstaande symptomen uit het niets voelt opkomen. Deze symptomen bereiken binnen een paar minuten een hoogtepunt.
– Je hart begint sneller te kloppen
– Je begint te zweten
– Je trilt of beeft
– Je hebt het gevoel dat je stikt
– Je voelt een druk of pijn op je borst
– Je wordt misselijk
– Je bent duizelig, je voelt je licht in je hoofd
– Je ervaart tintelende sensaties in je lichaam
– Je hebt opvliegers of je ervaart juist koude rillingen
– Je bent bang om dood te gaan

Wanneer je meerdere paniekaanvallen hebt (gehad), kan het zijn dat je een paniekaanval hebt. De symptomen van een paniekaanval vind je hieronder.
– Je ervaart terugkerende paniekaanvallen die uit het niets lijken te komen (zie symptomen paniekaanval).
– Na het hebben van een paniekaanval ben je (tenminste een maand) erg bezorgd over het weer krijgen van een nieuwe paniekaanval.
– Je ontwikkelt een angst voor de angst.
– Je maakt je erg druk over de gevolgen van de paniekaanval (tenminste een maand).
– Je bent bijvoorbeeld bang om je zelfbeheersing te verliezen, gek te worden of een hartaanval te krijgen.
– Je gedrag verandert. Je kan bijvoorbeeld bepaalde drukke plekken gaan vermijden, lichamelijke inspanning uit de weg gaan, of sociale situaties niet opzoeken.
– De stoornis kan niet verklaard worden door andere angststoornissen. Je bent bijvoorbeeld niet alleen bang om af te gaan in gezelschap zoals bij een sociale fobie
– De angst die je voelt komt niet voort uit drugsgebruik of een lichamelijke aandoening (zoals een hart of longaandoening).

Behandeling paniekaanval
Het hebben van paniekaanvallen is goed te behandelen. De meest gebruikte behandeling bij een paniekaanval is cognitieve gedragstherapie. Daarbij wordt altijd exposure in vivo ingezet, omdat iedereen met een paniekaanval bepaalde plekken vermijdt. Medicatie (antidepressiva) kan in sommige gevallen ook worden voorgeschreven door de psychiater.

Carin Camp biedt een professionele en deskundige behandeling voor paniekaanvallen, waarbij we gebruikmaken van een combinatie van Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde en het coachen met PaardenKracht.
Deze aanpak stelt je in staat om je gedachten uit te dagen (cognitieve gedragstherapie), lichamelijke sensaties zoals duizeligheid niet te vrezen (interoceptieve exposure) en de plekken waar je bang voor bent weer op te zoeken (exposure in vivo).

Cognitieve gedragstherapie.
Tijdens de behandeling leer je effectief omgaan met paniekaanvallen door middel van cognitieve gedragstherapie. Deze vorm van therapie helpt je om je eigen gedachten uit te dagen. Vaak ontstaat er automatisch een verband tussen lichamelijke sensaties zoals duizeligheid, misselijkheid en hartkloppingen, en beangstigende gedachten zoals flauwvallen, doodgaan of het niet aankunnen van de situatie. Met behulp van cognitieve therapie leer je deze gedachten te veranderen.

Daarnaast leer je dat een paniekaanval weliswaar vervelend is, maar niet gevaarlijk.
Door je gedachten te herstructureren, zal je angst geleidelijk afnemen en krijg je meer controle over je paniekaanvallen.

Mijn doel is om jou te helpen bij het overwinnen van paniekaanvallen en een leven te leiden met minder angst en meer zelfvertrouwen.
Neem vandaag nog contact op voor een afspraak.

Een vraag of wil je een afspraak maken?